ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΙΩΝ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ
Το βύσμα κυψελίδας ( Κερί στο αυτί ) σε φυσιολογικές ποσότητες είναι απολύτως υγιές και χρησιμεύει ως ένας αυτοκαθαριστικός παράγοντας με προστατευτικές, λιπαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η απουσία κυψελίδας μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και φαγούρα. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο έξω ακουστικός πόρος αυτοκαθαρίζεται, δηλαδή, υπάρχει μια αργή και ομαλή μετάβαση του κεριού και των κυττάρων του δέρματος από το τύμπανο προς το άνοιγμα του αυτιού. Το κερί συνεχώς μεταφέρεται επηρεαζόμενο από το μάσημα και την κίνηση του σαγονιού. Σαν αποτέλεσμα συνήθως στεγνώνει και πέφτει προς τα έξω.
Το κερί στο αυτί δεν σχηματίζεται στο βαθύ τμήμα του ακουστικού πόρου κοντά στο τύμπανο, αλλά στο εξωτερικό του και συγκεκριμένα στο ένα τρίτο της απόστασης από το τύμπανο. Γι’ αυτό όταν στον ασθενή εμφανίζεται το βύσμα κυψέλης κοντά στο τύμπανο επιβεβαιωνόμαστε τις περισσότερες φορές ότι ο ασθενής κάνει συχνή χρήση μπατονέτας. Αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες δημιουργίας βύσματος κυψελίδας.
Άλλες αιτίες:
- Ακουστικά βαρηκοΐας και ωτασπίδες- διευκολύνουν την συγκέντρωση κεριού μέσα στο αυτί γιατί εμποδίζουν την φυσική προς τα έξω αποβολή της κυψελίδας.
- Κολύμβηση - μερικοί άνθρωποι παράγουν περισσότερη κυψελίδα όταν/αφότου πηγαίνουν για μπάνιο.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας;
- Άτομα των οποίων ο έξω ακουστικός πόρος δεν είναι πλήρως διαμορφωμένος
- Ασθενείς με πολύ τριχωτό ακουστικό κανάλι
- Άτομα με στενό έξω ακουστικό πόρο
- Ασθενείς με ιστορικό βύσματος κυψελίδας
- Άνθρωποι με οστεώματα ή εξοστώσεις (καλοήθης υπερπλασία του οστού του ακουστικού πόρου)
- Άτομα με συχνές εξωτερικές ωτίτιδες
- Άτομα με κάποια δερματολογική πάθηση (π.χ. έκζεμα)
- Μερικά άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο.
Στους ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς γερνάμε η κυψελίδα γίνεται πιο ξηρή και σκληρή, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ενσφήνωσης.
Πότε πρέπει να καθαρίζονται τα αυτιά;
Κάτω από ιδανικές συνθήκες, τα κανάλια του αυτιού δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται. Ωστόσο δεν ισχύει πάντα αυτή η περίπτωση. Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται όταν συσσωρεύεται αρκετό κερί το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται βύσμα κυψέλης (κυψελίδας) και προκαλεί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
-
Πόνος στα αυτιά, πληρότητα
-
Μερική απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να είναι προοδευτική
-
Εμβοές ή θόρυβος στο αυτί
-
Κνησμός, οσμή
-
Βήχας
-
Πιθανότητα ιλίγγου
Ποια είναι η συνιστώμενη μέθοδος καθαρισμού αυτιών:
Για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, πλύνετε το εξωτερικό μέρος του αυτιού με ένα πανί, αλλά μην τοποθετείτε τίποτα μέσα στο έξω ακουστικό πόρο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνονται στις θεραπείες οι οποίες μαλακώνουν το κερί. Οι ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν να τοποθετήσουν στο αυτί μερικές σταγόνες από ελαιόλαδο, Baby Oil, γλυκερίνη ή εμπορικές σταγόνες.
Καθαρισμός αυτιών:
Πλύση / Μικροαναρρόφηση στο αυτί χρησιμοποιείται συνήθως για τον καθαρισμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί από ειδικό ΩΡΛ. Πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία σώματος για την πρόληψη ζάλης. Συνιστάται προσοχή αν έχετε διαβήτη, διάτρηση τυμπανικού υμένα, σωληνίσκους αερισμού στο τύμπανο ή ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αναρρόφηση του κεριού είναι επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος. Εκτελείται από ειδκό ΩΡΛ χρησιμοποιώντας αναρρόφηση, ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία, και ένα μικροσκόπιο. Αναρρόφηση προτιμάται εάν ο έξω ακουστικός πόρος σας είναι στενός, εάν το τύμπανο έχει μια διάτρηση, εάν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει ή αν έχετε διαβήτη ή ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τον καθαρισμό του κεριού;
Το βύσμα κυψέλης είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της απώλειας ακοής. Αυτό προκαλείται συχνά από τις προσπάθειες καθαρισμού του αυτιού με μπατονέτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις καθαρισμού, το κερί απλά πιέζεται βαθύτερα μέσα στο κανάλι του αυτιού, προκαλώντας απόφραξη.
Ο έξω ακουστικός πόρος είναι διαμορφωμένος σαν μια κλεψύδρα, με στένωση του κάτω μέρους. Το δέρμα του εξωτερικού μέρους του πόρου έχει ειδικούς αδένες που παράγουν το κερί. Αυτό το κερί υποτίθεται ότι παγιδεύει τα σωματίδια σκόνης και της βρωμιάς και τα κρατάει μακριά από το τύμπανο. Συνήθως το κερί συσσωρεύεται, στεγνώνει και στη συνέχεια πέφτει έξω από το αυτί, μεταφέροντας ακαθαρσίες και σκόνη.
Πότε πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας;
Αν οι θεραπείες στο σπίτι δεν φέρουν αποτέλεσμα ή εάν το κερί έχει συσσωρευτεί τόσο πολύ ώστε να μπλοκάρει το κανάλι του αυτιού (και επηρεάζει την ακοή) και μερικές φορές μολύνεται προκαλώντας πόνο.
Θα ‘ναι πολύ καλό πριν πάτε για καθαρισμό να βάλετε στο αυτί για 1-2 ημέρες σταγόνες από ελαιόλαδο, Baby Oil, γλυκερίνη ή εμπορικές σταγόνες, σκευάσματα ειδικά σχεδιασμένα για να μαλακώσουν το κερί για να γίνει η διαδικασία όσο γίνεται πιο ανώδυνα και γρήγορα.
Στο ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο αφαίρεσης βύσματος κυψελίδας, ανάλογα με την περίπτωση σας, είτε με πλύση,είτε με αναρρόφηση και σε δύσκολες περιπτώσεις ακόμα και με τη χρήση ΩΡΛ ωτομικροσκοπίου.
Εάν υπάρχει πιθανότητα διάτρησης του τυμπανικού υμένα, συμβουλευτείτε ένα ειδικό ΩΡΛ πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε δοκιμασία θεραπείας στο σπίτι. Η τοποθέτηση σταγόνων ή άλλων προϊόντων στο αυτί με την παρουσία της διάτρησης μπορεί να προκαλέσει πόνο, μόλυνση ή ακόμα και βλάβη.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί η υπερβολική συσσώρευση κεριού;
Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για την πρόληψη του βύσματος κυψέλης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η εισαγωγή μπατονέτων ή άλλων αντικειμένων στο κανάλι του αυτιού!!!
Εάν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες συσσωρεύσεις κεριού ή χρησιμοποιείτε ακουστικά βαρηκοίας, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον ιατρό σας κάθε 6 έως 12 μήνες για μια εξέταση ρουτίνας και προληπτικό καθαρισμό.